אומרים חז"ל: "חנוך לנער על פי דרכו"(משלי כב ו)
השאלה העולה על פי דרכו של מי?
של הנער או של חנוך?
השאלה הנ"ל היא בעצם הסוד. על פי אמרות חז"ל אב המשפחה צריך להביא את בנו למצב שילמד שחיה, אומנות לפרנסה ולמצוא לו אישה. ובכדי שבנו יתחתן עם אישה להקים בית ומשפחה הוא זקוק לעבוד ולפרנס אותם. מכאן נובע, כי האב צריך להשיג לנער אומנות שאוהב בכדי להיות עצמאי ולפרנס את משפחתו העתידית. דווקא בגיל הנערות מתעוררים אצל הנער רצונות יותר מפותחים והשתוקקות לדרכים מסוימות כמו למסחר לנגרות לחקלאות ועוד. על האב לגלות את הכוח אצל הנער בכדי שיוציאו אל הפועל כשהוא מתבגר, בכדי שיהיה מצוין ויעיל בכדי לזכות לשפע רב יותר עבור משפחתו.
יש תשובה נוספת, והיא שיש לחנך את הנער על פי דרכו של חנוך. ומי היה חנוך? חנוך היה בן ירד בן מהללאל בן קינן בן אנוש בן שת בן אדם הראשון. מסופר עליו כי היה סנדלר והיה מייחד ייחודים בשמות ה' בכל תפר ותפר במנעל שעבד עליו בימי החול. למעשה מאז דורו של אנוש היו הנבראים עוסקים בחולין ולא בקדושה. וגם אז התחילה עבודה הזרה השנואה בעיני ה'. אבל אנוש שהוא נכדו של אדם הראשון היה צדיק וחנוך צאצאו, זכה לתקן גם בעודו עובד במקצוע של חול לקדש את שם ה' ובגיל 365 שנים האלהים לקח את חנוך כי איננו, והפך אותו מידה כנגד מידה להיות מלאך ה' הנקרא בשם מט"ט והוא פועל בששת ימי החול ומבין תפקידיו הוא להעלות מעלה את התפילות של המתפללים לפני ה' יתברך ויתעלה.
כלומר, הסוד הוא שבחינוך הבנים יש לזהות את כוחם בעת היותם נערים וללמדם מקצוע גשמי של חולין על פי דרכם וטבעם. אך ללמדם כמו חנוך לקדש את ה' גם כשעובדים במקצוע ובעבודה שבימי החול, כי גם מעבודה כמו מסחר אפשר לזכות ולגלות את ההשגחה הפרטית של ה' מה שמביא לדבקות בו. כי ניתן לדבוק בה' בכל מקום ובכל זמן בהויה.
אז בע"ה, שנזכה לתקן את חינוך הילדים על פי שתי בחינות אלו: לחנך את הנער על פי דרכו ועל פי דרכו של חנוך.